Directiva privind calitatea apei destinate consumului uman
23.11.2023
Obiectivele Directivei
- Protejarea sanatatii populatiei de efectele oricarui tip de contaminare a apei destinate consumului uman; - Asigurarea calitatii apei destinate consumului uman
Transpunere
Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile (M.Of. nr. 552/29.07.2002) Legea nr. 311/2004 privind modificarea si completarea Legii nr. 458/2002 (M.Of. 582/30.06.2004)
Cerintele Directivei
1. Stabilirea parametrilor de calitate pentru apa destinata consumului uman si valorilor pentru parametrii relevanti 2. Determinarea punctelor (amplasamentelor) in care apa trebuie sa fie corespunzatoare valorilor stabilite in Directiva 3. Asigurarea monitorizarii si informarii consumatorilor asupra calitatii apei destinate consumului 4. Asigurarea ca toate masurile necesare de remediere sa fie luate pentru a se restabili calitatea apei care nu este corespunzatoare valorilor parametrilor de calitate, interzicerea folosirii apei a carei calitate constituie un pericol potential pentru sanatate 5. Asigurarea ca substantele sau materialele folosite la tratarea sau distributia apei destinate consumului uman nu vor diminua protectia sanatatii publice.
Romania nu se poate conforma prevederilor Directivei referitoare la apa curata si sanogena, din cauza schemelor de tratare aplicate (care in majoritatea localitatilor urbane si/sau rurale nu sunt corespunzatoare calitatii sursei de alimentare cu apa), din cauza intreruperilor frecvente in furnizarea apei potabile, din cauza vechimii retelelor de distributie, care nu permit apa sigura la consumator, 24 ore din 24.
In conformitate cu art. 13 din Legea nr. 458/2004, autoritatile administratiei publice locale coordoneaza elaborarea planurilor de conformare, incluzand calendarul si costul masurilor necesare pentru asigurarea conformarii producatorilor si distribuitorilor de apa potabila la cerintele prevederilor legale.
Pana la sfarsitul lunii decembrie 2004, Ministerul Administratiei si Internelor trebuia sa centralizeze aceste planuri de conformare.
Domeniile si costurile necesare implementarii Directivei vor viza:
1) Monitorizarea calitatii apei potabile in intreaga tara de catre Ministerul Sanatatii si producatorii si distribuitorii de apa potabila ; In prezent, evaluarea capacitatii de auto-monitorizarea a calitatii apei produse este redusa, fiind limitata la aproximativ 45% din totalul producatorilor ;
2) Reabilitarea tehnologiilor de tratare;
3) Reabilitarea retelelor de apa existente ;
4) Schimbarea instalatiilor interioare.
Localitatile mici sunt lipsite in prezent de capacitatea de a proiecta, finanta si executa proiecte de investitii ample. Utilitatile care trebuie retehnologizate sunt complexe si multifunctionale si este necesara investitia simultana in statii de tratare, retele de distributie si statii de epurare, ceea ce va suprasolicita capacitatea de generare si utilizare a fondurilor la nivel local.
Costul total al investitiilor este de aproximativ 5600 milioane de Euro. Acestea trebuie asigurate prin bugetul de stat, bugetele locale, parteneriate public-privat, programe cu finantare externa. Costurile privind inlocuirea retelelor de distributie interioare pentru persoanele fizice vor fi suportate de proprietar. Pentru cladirile publice, acolo unde apa este distribuita direct publicului, costurile inlocuirii vor fi suportate de proprietarul cladirii din fonduri de la bugetul de stat.
Perioada de tranzitie obtinuta :
- pana la 31 decembrie 2010: - pentru oxidabilitate, amoniu, aluminiu, fier, pesticide, mangan pentru localitatile cu populatie peste 100.000 locuitori; - pentru oxidabilitate si turbiditate pentru localitatile cu populatie cuprinsa intre 10.000 si 100.000 locuitori; - pentru oxidabilitate pentru localitatile sub 10.000 locuitori;
- pana la 31 decembrie 2015: - pentru amoniu, nitrati, aluminiu, fier, plumb, cadmiu, pesticide si mangan pentru localitatile cu populatie cuprinsa intre 10.000 si 100.000 locuitori; - pentru amoniu, nitrati, turbiditate, aluminiu, fier, plumb, cadmiu si pesticide pentru localitatile sub 10.000 locuitori.