Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene, art. 11 recunoaşte nevoia de a integra în implementarea acţiunilor europene a promovării dezvoltării durabile.
Regulamentul Comun art. 8 prevede principiul "poluatorul plăteşte".
Strategia Europa 2020 pentru creştere inteligentă, durabilă şi incluzivă are iniţiative emblematice:
● O Europă eficientă din punct de vedere al utilizării resurselor
● O politică industrială pentru era globalizării.
La nivel naţional există Strategia Naţională pentru Dezvoltare Durabilă a României Orizonturi 2013-2020-2030.
Alte documente relevante pentru tematică sunt:
a) Strategia naţională privind schimbările climatice şi creşterea economică bazată pe emisii reduse de carbon CRESC
b) Planul naţional de acţiune 2016-2020 privind schimbările climatice PNASC
c) Strategia naţională şi Planul de Acţiune pentru conservarea biodiversităţii 2010-2020
d) Carta socială europeană
e) Tratatul de la Roma 1957
f) Tratatul de la Amsterdam 1999
g) Carta europeană a drepturilor fundamentale 2000
h) Regulamentul Consiliului Europei nr. 1083/2006.
Abordarea participativă înseamnă implicarea potenţialilor factori interesaţi pentru determinarea impactului asupra populaţiei: instituţii publice, persoane fizice, UAT-uri, adulţi.
Resursele trebuie utilizate eficient şi sustenabil, prin inducerea unui comportament de consum raţional al resurselor. Principiile orizontale asigură participarea echilibrată a femeilor şi bărbaţilor, a persoanelor cu dizabilităţi, a persoanelor din grupuri etnice/vulnerabile în procesul decizional.
DEZVOLTARE SUSTENABILă
Integrarea dezvoltării durabile exprimă angajamentul de a pune în practică prevederile legale şi orientările cuprinse în strategiile în domeniu, ţinând cont de impactul pozitiv pe care implementarea activităţilor îl are asupra mediului.
Dezvoltarea durabilă presupune 3 dimensiuni: economică, socială şi de mediu.
Activităţile trebuie desfăşurate cu precădere în timpul zilei, la lumina naturală, pentru reducerea consumului de energie electrică. Deşeurile rezultate în urma implementării activităţilor vor fi colectate cu precădere selectiv. Resursele materiale trebuie utilizate eficient. Dezvoltarea durabilă implică prevenirea şi gestionarea riscurilor. Comunicarea, transmiterea informaţiilor se realizează cu consum minim de resurse: internetul, telefonia.
Utilizarea eficienta a resurselor reprezinta tema principala a dezvoltarii durabile.
Dezvoltarea actuală se face tinant cont de rezervele necesare generatiilor viitoare. Soluţiile inovative digitalizate sunt un produs TIC - exponent al dezvoltarii durabile şi romoveaza tehnologiile curate, reducerea resurselor de consum. Proiectul contribuie la asigurarea unei cresteri economice durabile prin aportul la dezvoltarea unei economii competitive care utilizeaza resursele eficient, la dezvoltarea de noi tehnologii care asigura cresterea calităţii vieţii. Soluţiile inovative digitalizate contribuie la dezvoltare durabila, asigura accesibilitatea populaţiei, evitarea cresterii gradului de poluare, cresterea eficienţei. Comunicare în cadrul instituţiei se face mai ales on-line, digital. Activitaţile se desfasoară mai ales la lumina naturala, în prima parte a zilei pentru reducerea consumului de energie electrica.
Atenuarea şi adaptarea la schimbarile climatice
Soluţiile digitale utilizate asigura realizarea de economii de resurse prin prisma promovarii soluţiilor ITC şi adoptarea de catre cetăţeni a conceptului "verde", în contextul facilitării accesului la informaţii specifice în mediul virtual. Prin activităţile sale, instituţia promoveaza utilizarea unui mediu digital reglementat, eficient, securizat
Rezilienţa la dezastre
Este elaborat STUDIUL DE CERCETARE A FACTORILOR DE RISC DIN ZONA TRANSFRONTALIERA BANAT prin proiectul IPA INTERREG RO-SE-REŢEA COMUNCARE DURABILĂ PENTRU SITUAŢIILE DE URGENŢĂ DIN BANAT - RORS 283, la nivel transfrontalier.
Egalitate de şanse şi nediscriminare
Instituţia oferă rampa de acces persoanelor cu dizabilităţi pentru accesul acestora, spaţii largi unde au acces persoane care au nevoie de însoţitor. Ascensorul/liftul Consiliului Judeţean Caraş-Severin oferă limbaj Braille şi simboluri vizuale sugestive pentru persoane cu dizabilităţi. La sistemul de alarmare au acces toate persoanele. La nivelul scărilor sunt montate elemente de siguranţă (bare de sprijin). în parcarea instituţiei sunt marcate locuri pentru persoane cu dizabilităţi.
Informaţiile de interes public sunt poziţionate cu precădere la o înălţime potrivită pentru a oferi acces la informaţii tuturor categoriilor de persoane. Relaţiile de muncă au nivel egal de vizibilitate, afirmare, participare. Aplicarea conceptului de abordare integratoare presupune includerea în toate proiectele, strategiile a principiului egalităţii de sanse. în cadrul instituţiei există o structura echilibrata femei şi barbaţi, participarea la activităţile are în vedere ponderea echitabila a participanţilor. Trebuie evitate stereotipurile de gen şi prejudecăţile la adresa grupurilor vulnerabile. Prin prisma obiectivelor propuse, se promoveaza servicii de calitate şi dezvoltarea societăţii informaţionale, care sprijina ideea egalităţii de sanse.
NEDISCRIMINARE
Abordarea participativa înseamna participarea potenţialilor factori interesaţi pentru determinarea impactului asupra populaţiei. Se va verifica daca nu exista obstacole care pot exclude participarea unor animite categorii la activitaţi/evenimente. Programul evenimentelor/activităţilor trebuie să fie flexibil şi adaptat participanţilor: ex. evenimentele nu vor fi organizate în perioade de sărbători religioase, etc.
EGALITATE ÎNTRE FEMEI ŞI BĂRBAŢI
Accesul în instituţie este egal femeilor şi bărbaţilor. în egală măsură, este încurajată implicarea femeilor şi bărbaţilor. Grupurile sanitare sunt separate pentru femei de bărbaţi.
Accesibilitate persoane cu dizabilităţi
Informaţiile destinate populaţiei sunt şi vor fi afisate pe pagina web a instituţiei, astfel încât sa nu fie nevoie deplasarea la sediul instituţiei a persoanelor interesate. Instituţia respecta conceptul de accesibilitate asa cum este definit în "Strategia europeana a dizabilităţii 2010-2020 - reînnoirea angajamentului catre o Europa fara bariere" ca "posibilitatea persoanelor cu dizabilităţi de a avea acces, în condiţii de egalitate cu ceilalţi cetăţeni, la mediul fizic, transport, tehnologii şi sisteme de informaţii şi comunicare, precum şi la alte facilităţi şi servicii"